La vivenda


La majoria de cases aïllades són de fusta, totes pintades i quasi totes del color vermellós granate característic, antigament provinent de les mines de coure de Falún. A ciutat hi ha edificis de vivendes normals, però no massa alts.

No disposen de persianes enlloc. Utilitzen cortines. A l’estiu el sol apareix abans de les quatre de la matinada, i al vespre no és negra nit fins a les dotze.

Darrera els vidres de les finestres sovint hi tenen una repisa amb objectes visibles des de l’exterior. Hi veus varietat d’objectes: gerros, vaixells a escala, ninos, ...

A molts llocs hem vist les canonades de l’aigua no empotrades, a la vista. No sé si es deu a estalvi en les reformes o per detectar abans possibles fuites per congelacions. Podria ser el primer ja que no es veu molt luxe en general enlloc, més aviat es veu l’aprofitament de cases i mobiliari antic. Es veu que la societat no s’ha gastat molts diners en rehabilitacions, ni en fer lavabos i cuines noves com s’ha fet a Catalunya.

A la zona del llac Siljan per les carreteres es veuen molts anuncis de venda d’antiguitats. També se’n veuen, però molts menys, d’habitacions bed and breakfast lliures.

Moltes canaletes de recollida d’aigua de pluja donen directament al carrer, és a dir, no van cap al subsòl. És estrany en un país que gela tants mesos l’any. A algun lloc s’observa que tenen present que quan baixi l’aigua de pluja es gelarà i la deriven, però no la soterren.

Els suecs no estan acostumats a la calor i quan en fa no obren cap finestra, ni tan sols les dels passadissos d’hotels o museus. Aparentment passàvem més calor nosaltres que ells. Hi ha pocs aires condicionats. Per contra trobes calefacció arreu.

 

Inici Suècia

Segueix-me a Twitter Follow JosepMCorbella on Twitter